Sposób na zdrową skórę, włosy i paznokcie
Przygotowaliśmy dla was dietę, dzięki której skóra odzyska piękny wygląd, włosy nabiorą blasku, a paznokcie sił. Dostarczy mnóstwa witamin i składników mineralnych, a mało kalorii. Całą rodziną macie szansę stać się szczuplejsi!
Jeśli narzekasz na szarą cerę, słabe włosy i rozdwajające się paznokcie zmień dietę. Jedzenie może być lepszym orężem w walce o urodę niż szereg kosmetyków. Twój jadłospis powinien obfitować w nabiał i ryby, bo zawierają białko i witaminy z grupy B, które łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę. Ale najważniejsze dla urody są warzywa (np. sałata, marchewka, pomidory, papryka, kapusta pekińska) oraz natka pietruszki i koperek. Bogate w witaminę A, poprawiającą jędrność skóry i zapobiegającą wypadaniu włosów, oraz w witaminę K, która wzmacnia naczynia krwionośne.
Urodzie służą także owoce (np. cytrusy, jabłka), bo zawierają witaminę C, biorącą udział w wytwarzaniu kolagenu. Owoce mają też mnóstwo przeciwutleniaczy, chroniących skórę przed działaniem wolnych rodników. O piękny wygląd włosów i paznokci zadbają zaś orzechy, migdały, pestki dyni lub nasiona słonecznika, bogate w nienasycone tłuszcze, magnez, żelazo i krzem. Dietę, jak zwykle, przygotowaliśmy nie tylko dla ciebie, ale i dla twojej rodziny. Podajemy porcje dla jednej osoby.
DZIEŃ 1
- Śniadanie: kromka chleba razowego, 2 łyżki masełka z awokado (1/4 awokado zmiksowane z ząbkiem czosnku, doprawione sokiem z 1/2 cytryny solą, pieprzem), pomidor, szklanka soku pomarańczowego.
Dla rodziny to samo, plus po 2 kromki chleba z dodatkiem wędliny. - II śniadanie: sałatka z pieczonej piersi kurczaka (100 g), 1/2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, garści ulubionych kiełków, pomidora i kwaszonego ogórka, skropiona sosem z 2 łyżeczek jogurtu i łyżeczki musztardy, posypana łyżką natki, zielona herbata Dla rodziny to samo z dodatkiem łyżeczki majonezu oraz 2 kromek pieczywa z masłem lub margaryny.
- Obiad: miseczka (250 ml) zupy z samych jarzyn, spaghetti z mięsem drobiowym (mielone mięso drobiowe (50 g) smażymy na łyżeczce oliwy, dodajemy pół cebuli oraz startą 1 marchewkę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, odrobinę wody, ząbek czosnku, 3do4 łyżki ugotowanego spaghetti), miseczka sałaty skropionej oliwą, szklanka soku wielowarzywnego.
Dla rodziny zupa z dodatkiem 2 do 3 ziemniaków, więcej drugiego dania, a na deser budyń. - Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego z cienkim plasterkiem żółtego sera, 3 do 4 rzodkiewkami i kwaszonym ogórkiem, herbata z owoców leśnych.
Dla rodziny to samo, tylko zamiast chleba chrupkiego razowy.
DZIEŃ 2
- Śniadanie: koktajl owocowy z pomarańczy, jabłka, 1/2 banana i kiwi, z dodatkiem łyżki siemienia lnianego i szczypty cynamonu, 2 wafle ryżowe.
Dla rodziny do koktajlu dodajemy łyżkę miodu, a zamiast wafli ? 2 kromki chleba z dżemem - II śniadanie: kilka listków zielonej sałaty z jajkiem na twardo i pomidorem, skropione sokiem z cytryny, zielona herbata.
Dla rodziny dodatkowo majonez do sałaty i grahamka z margaryną lub masłem. - Obiad: miseczka (250 ml) zupy pomidorowej na wywarze warzywnym z 2 łyżkami makaronu (np. świderki), plaster (100 g) duszonej cielęciny, 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, surówka ze szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i kwaszonego ogórka, doprawiona solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego, szklanka soku z marchwi.
Dla rodziny to samo plus łyżka śmietany 12 proc. do zupy, sos majonezowo-jogurtowy (po łyżeczce) do surówki, a na deser sernik - Kolacja: sałatka z tuńczykiem (mieszamy po łyżce gotowanego ryżu, konserwowanego zielonego groszku i kukurydzy, dodajemy pokrojony ogórek kwaszony i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym, a potem doprawiamy sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczki musztardy i posypujemy łyżką koperku), czarna herbata.
Dla rodziny to samo plus kromka chleba pełnoziarnistego z masłem lub margaryną.
DZIEŃ 3
- Śniadanie: 50 g chudego twarogu z dodatkiem banana, pomarańczy, kiwi, 1/2 grejpfruta i łyżki nasion słonecznika, 2 kromki pieczywa z plastrem szynki drobiowej i pomidorem, zielona herbat.
Dla rodziny to samo, tylko zamiast chleba chrupkiego ? pełnoziarnisty lub graham. - II śniadanie: sałatka z 1/2 szklanki ugotowanego makaronu, pokrojonych w kostkę 3 plasterków chudej wędliny, kwaszonego ogórka i 1/2 papryki, polana sosem z 4 łyżek jogurtu naturalnego łyżeczki musztardy, posypana łyżką szczypiorku, natki lub koperku, szklanka soku pomidorowego. Dla rodziny to samo
- Obiad: kurczak ze szpinakiem (pierś kurczaka – 150 g rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem; 1/2 szklanki rozmrożonego szpinaku smażymy na łyżce oleju rzepakowego, doprawiamy solą, a potem dodajemy ząbek czosnku i jajko; smażymy chwilę, aż białko się zetnie; mięso smarujemy szpinakiem, zwijamy w rulonik, zawijamy w folię aluminiową; pieczemy w piekarniku ok. 35 minut ), miseczka sałaty z pomidorem i sosem winegret, szklanka soku z czerwonych buraków.
Dla rodziny dodatkowo ryż, a na deser kisiel z jabłkiem. - Kolacja: dowolne warzywa gotowane na parze (marchewka, brokuły, kalafior) z dipem koperkowym, 2 wafle ryżowe, herbata owocowa.
Dla rodziny zamiast wafli ryżowych po 2 kromki razowego chleba z pieczonym schabem.
DZIEŃ 4
- Śniadanie: jajko na miękko posypane koperkiem, mała grahamka z masłem lub margaryną i pomidorem, szklanka soku z pomarańczy.
Dla rodziny po 2 jajka, po 2 do3 grahamki - II śniadanie: mały banan, dla rodziny dodatkowo kanapki z pasztetem drobiowym i pomidorem.
- Obiad: miseczka (250 ml) zupy krem z brokułów z 2 łyżkami grzanek z chleba razowego, zrazy z warzywami (rozbijamy plaster chudej wołowiny (100 g), doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy 1/4 łyżeczki musztardy, układamy na nim pokrojone w słupki warzywa: małą marchewkę, pietruszkę, kwaszony ogórek; zwijamy zrazy, związujemy nitką, podsmażamy na patelni bez tłuszczu; potem podlewamy wodą, dodajemy kostkę bulionu warzywnego i dusimy), miseczka surówki z ugotowanego czerwonego buraka, drobno posiekanej małej cebuli i kwaszonego ogórka, skropiona łyżeczką oleju rzepakowego oraz posypana łyżką koperku, szklanka soku pomidorowego.
Dla rodziny to samo plus 3 do 4 łyżki kaszy gryczanej lub jęczmiennej, a na deser jabłko pieczone z żurawiną.
- Kolacja: 3 nadziewane pomidory (z pomidorów zdejmujemy czapeczkę i usuwamy miąższ, kroimy go, dodajemy 100 g pokruszonego chudego twarogu, 3 do 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę szczypiorku i 4 do 5 tartych rzodkiewek; masą napełniamy pomidory), owocowa herbata.
Dla rodziny to samo plus 2 kromki chleba graham.
DZIEŃ 5
- Śniadanie: jabłkowe müsli z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżek płatków kukurydzianych, 2 łyżek płatków owsianych, startego jabłka, zielona herbata.
Dla rodziny to samo plus grahamka z żółtym serem i 1/2 strąka papryki. - II śniadanie: sałatka z 2 różyczek brokułów, plastra (50 g) sera feta light, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżek kukurydzy i 2 łyżek zielonego groszku, posypana natką pietruszki lub szczypiorku, kromka chleba pełnoziarnistego.
Dla rodziny to samo, ale większa ilość sałatki i pieczywa. - Obiad: miseczka (250 ml) czerwonego barszczu, ugotowanego na wywarze warzywnym , z 2 łyżkami fasoli jaś, zapiekanka mięsno-warzywna (50 g mielonego mięsa z indyka podsmażamy bez tłuszczu z przyprawami (sól, pieprz, bazylia); gotujemy na parze po 3 do 4 różyczki kalafiora i brokuła oraz 2 marchewki (ok. 200 g); w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ugotowany makaron rurki (pół szklanki), warzywa i mielone mięso; ostatnią warstwę posypujemy 2 łyżkami (ok. 70 g) startego żółtego sera, a po zapieczeniu ? natką pietruszki), miseczka sałaty z sosem winegret, szklanka soku pomarańczowego.
Dla rodziny to samo, tylko do barszczu podajemy krokiety lub paszteciki z kapustą i grzybami. - Kolacja: 2 grzanki z pomidorową salsą przygotowaną z 2 drobno pokrojonych pomidorów bez skórki i 1/4 posiekanej cebuli, doprawioną pieprzem, solą, odrobiną oliwy (grzanki po zapieczeniu przybieramy rukolą), herbata owocowa.
Dla rodziny podajemy więcej grzanek z salsą i salami.
DZIEŃ 6
- Śniadanie: koktajl ze szklanki kefiru, 1/2 surowego ogórka, 3 do 4 rzodkiewek, łyżki posiekanego koperku i łyżki posiekanej natki, 2 kromki chleba chrupkiego z plasterkiem chudej wędliny, zielona herbata.
Dla rodziny zamiast chleba chrupkiego po 2?3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub razowego z wędliną i żółtym serem. - II śniadanie: sałatka z pomarańczy, 2 mandarynek, jabłka, banana z łyżką rodzynek, orzechów lub płatków migdałowych, skropiona sokiem z cytryny i posypana łyżką płatków owsianych, 2 wafle ryżowe, szklanka soku jabłkowego.
Dla rodziny to samo, ale zamiast wafli ? bułeczki pszenne z masłem. - Obiad: miseczka (250 ml) krupniku na wywarze warzywnym, mintaj pieczony (rybę – 150 g posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na niej cebulę pokrojoną w krążki, zawiajamy w folię; pieczemy ok. 30 minut ), miseczka surówki z pora (pół białej części), marchewki, kwaszonego ogórka, 1/2 jabłka, doprawiona solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego, szklanka soku z czerwonego buraka.
Dla rodziny do drugiego dania dowolna ilość ryżu, do sałatki majonez, a na deser budyń waniliowy. - Kolacja: galaretka z kurczaka (pierś kurczaka gotujemy z warzywami – marchewka, pietruszka, mały kawałek pora, doprawiamy solą pieprzem; potem dodajemy łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody; ugotowaną pierś kroimy w kostkę, a warzywa w plasterki, dodajemy po łyżce groszku i kukurydzy i zalewamy wywarem z żelatyną), kromka chleba chrupkiego, czarna herbata.
Dla rodziny chleb pełnoziarnisty zamiast chrupkiego. DZIEŃ 7
- Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z 2 łyżkami pasty jajecznej z 1 jajka, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki szczypiorku i 3 do 4 startych na tarce rzodkiewek, 5 do 6 pomidorków koktajlowych, 2 do 3 listki sałaty, zielona herbata.
Dla rodziny to samo, ale do pasty jajecznej zamiast jogurtu można dodać majonez. - II śniadanie: szklanka soku z marchwi i pomarańczy z dodatkiem łyżki siemienia lnianego.
Dla rodziny to samo plus kanapka z pieczonym schabem - Obiad: miseczka (250 ml) chudego rosołu drobiowego z 2 łyżkami makaronu i łyżką natki, 2 szaszłyki z pojedynczej piersi kurczaka – ok. 100 g (pierś kroimy w grubą kostkę, wkładamy na 15 min do marynaty z 2 łyżek oleju rzepakowego, soku z 1/2 cytryny, ząbka czosnku, szczypty ziół prowansalskich, soli, pieprzu; potem mięso nadziewamy na szpadki, przekładając plastrami z ok. 1/3 cukinii i pieczarkami (5 do 6 sztuk), pieczemy ok. 30 minut ), miseczka surówki z selera korzeniowego, jabłka i garści rodzynek oraz łyżki posiekanych orzechów, doprawiona 3?4 łyżkami kefiru i łyżką natki, szklanka soku z grejpfruta.
Dla rodziny to samo tylko więcej rosołu i makaronu, do drugiego dania ziemniaki pieczone, a na deser mus jabłkowo-bananowy. - Kolacja: sałatka z 2 pomidorów, 1/2 świeżego ogórka, cebuli, garści czarnych oliwek, plastra sera feta (50 g), doprawiona oregano, cytryną i łyżeczką oliwy, zielona herbata. Dla rodziny dodatkowo po 2 do 3 kromki razowca z masłem lub margaryną.
- Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z 2 łyżkami pasty jajecznej z 1 jajka, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki szczypiorku i 3 do 4 startych na tarce rzodkiewek, 5 do 6 pomidorków koktajlowych, 2 do 3 listki sałaty, zielona herbata.
Źródło: onet.pl