MENU DLA URODY: 5 problemów ze skórą, 5 pomysłów na upiększającą dietę - Piekniejsze.pl

MENU DLA URODY: 5 problemów ze skórą, 5 pomysłów na upiększającą dietę

Niewłaściwe odżywianie szybciej niż na udach odbija się na skórze.

Stan skóry to zwierciadło sposobu, w jaki się odżywiamy. Przesuszona, blada, wiotka, naznaczona wypryskami cera może być sygnałem ostrzegawczym wysyłanym przez organizm i jednoczesną prośbą o wyższej jakości “karmienie”. Dobrze skonstruowana dieta może zdziałać cuda, które obejrzysz… w lustrze! Specjaliści podkreślają, że efekty widać już po miesiącu zdrowego odżywiania.

Czy to prawda, że niewłaściwy sposób żywienia może wywołać lub zaostrzyć zmiany o charakterze trądzikowym?

Trądzik jest objawem zaburzeń na tle hormonalnym oraz następstwem nadmiernego przetłuszczania się skóry. Przyśpieszona produkcja sebum może być natomiast powiązana ze stylem żywienia. W trosce o własny wygląd warto ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów odzwierzęcych, pikantnych przypraw oraz orzechów i suszonych owoców. Na powierzchni ich skórki mogą znajdować się mykotoksyny – trujące substancje wytwarzane przez pleśnie. Istotne jest także wyeliminowanie z diety zbędnej soli, która zatrzymuje wodę w ogranizmie. Wówczas jej nadmiar wydalany jest przez skórę, przez co ewentualne zmiany zostają podrażnione, a rany leczą się dłużej. Dietetycy zalecają natomiast spożycie dużej ilości wody oraz produktów bogatych w błonnik – nie ma bowiem lepszej metody oczyszczania organizmu z toksyn!

Czy dobrze dobrana dieta może poprawić koloryt skóry, tak jak makijaż albo opalanie?

Tak, a nawet lepiej! Badania kliniczne wykazały, że dieta bogata w czerwone owoce i warzywa (swój kolor zawdzięczają obecności specyficznych barwników, karotenoidów) może nadać skórze kolor ładniejszy niż słońce. Poranny koktajl z marchwii to alternatywa dla bronzera aplikowanego pędzlem.

Bladość cery to natomiast następstwo niedoboru żelaza. Bogate w ten cenny pierwiastek są między innymi natka pietruszki, wątróbka i szpinak. Szpinakowe menu znajdziecie także na Papilocie – oto przepis na wyśmienite penne!

Które produkty spożywcze przedłużają trwałość kolagenu w skórze, sprawiając że nie traci ona jędrności?

Pod wpływem promieni UVA powstają wolne rodniki, zabójcy wiązań kolagenu odpowiedzialnego za napięcie i sprężystość skóry. Jego ubytek objawia się obniżeniem jędrności skóry oraz w efekcie zmarszczkami, będącymi najbardziej widocznymi objawami upływu czasu. Na szczęście kolagen można dostarczyć skórze od wewnątrz. Dietetycy polecają spożywanie owocowych i mięsnych galaretek (żelatyna w nich zawarta to kolagenowy substytut) oraz produktów bogatych w witaminę C, która podtrzymuje wiązania. Aby uzupełniać poziom wapnia, fosforu i potasu, które sprzyjają trwałości kolagenu, nalezy pić wodę średnio i wysokozmineralizowaną.

Czy są (inne niż picie dużych ilości wody) dietetyczne sposoby na zapobieganie przesuszenia skóry?

Wilgoć odparowuje ze skóry latem szczególnie szybko – pod wływem wysokiej temperatury, słońca i wiatru. Na przesuszenie szczególnie narażone są kobiety na ubogiej w tłuszcze diecie odchudzającej. Aby odbudować cieniutką warstewkę hydrolipidową na powierzchni skóry, należy jeść produkty bogate w kwasy omega-3 i 6. Aby ich ilość w menu była odpowiednia, nie trzeba wielkiego wysiłku – wystarczy chrupać orzechy włoskie, pamiętać o oliwie z oliwiek (np. podczas przyrządzania sałatek) i regularnie jeść ryby. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy omega-3 i 6 skutecznie spowalniają starzenie się komórek.

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko rozszerzania się naczyń krwionośnych i powstawania drobnych pajączków?

Aby uniknąć nieestetycznych pajączków, należy poprawić krzepliwość krwi oraz uszczelnić i wzmocnić ścianki naczyń krwionośnych. W tym celu należy jeść zawierające witaminę K zielone warzywa – brokuły i szparagi oraz wszelkie rodzaje sałat. Efekt działania witaminy K wspomoże witamina C oraz uelastyczniący krzem (najlepiej dostarczyć go skórze z suplementów diety). Jeśli mamy cerę wyjątkowo wrażliwą, nie powinniśmy jeść bardzo pikantnych dań. Ostre przyprawy powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych.

Źródło: papilot.pl