Komu lody, komu? - Piekniejsze.pl

Komu lody, komu?

 

 

Kto z nas nie lubi lodów w upalne dni? Rozkoszujemy się ich smakiem przez całe lato. Ale uwaga – to, co mrozi nasz język, może też mrozić i krew w żyłach. Choć wyglądają pięknie i dobrze smakują, niektóre lody mogą być jedynie mieszanką substancji chemicznych, tłuszczu palmowego oraz wody. Producenci walczą bowiem jak mogą z rosnącymi cenami produktów nabiałowych. Dlatego zdrowiej i smaczniej będzie, jeśli przygotujemy je sami w domu

Ndroższy w produkcji lodów jest ponoć tłuszcz mleczny. W celu uzyskania najniższych możliwych kosztów surowca, producenci masowo stosują zamiast pełnotłustego mleka białka serwatkowe i tłuszcz roślinny, często palmowy, który jest najtańszy. Z perspektywy naszego organizmu równie dobrze zamiast lodów moglibyśmy lizać tanią margarynę

Zgodnie z zasadami na opakowaniu produktów spożywczych skład surowcowy powinien być tak opisany, że zaczyna się od tych składników, których jest w danym produkcie najwięcej. Więc jeśli lista składu naszych lodów zaczyna się od tłuszczu roślinnego, oznacza to, że jest jego głównym składnikiem. I nie zawsze niska cena będzie dla nas ostrzeżeniem ? często bowiem płacimy za markę, a te zmagają się z takimi samymi problemami jak producenci tanich lodów.

Inny zabieg, który obniża cenę produkcji lodów jest pompowanie ich powietrzem. Generalnie lody nie powinny być zbyt zbite, bo nie da się ich nałożyć, ale zasada ta jest do tego stopnia nadużywana, że nieraz i w połowie to, za co płacimy, to powietrze! Najczęściej do powiększenia objętości masy lodowej służy azot, czasem też CO2. Wystarczy przypomnieć, że lody, choć są ciałem stałym, sprzedaje się w litrach, a nie na kilogramy. Wystarczy duże opakowanie i niska waga? Warto o tym pamiętać, gdy słyszymy lub czytamy o lekkich jak piórko (można by dodać ? jak powietrze) lodach, puszystej przyjemności itd.

– Walka producentów o rynek i konieczność istnienia na półkach wielkich sieci handlowych, w tym dyskontów, jest głównym powodem szukania oszczędności na surowcach, głównie tych naturalnych, mlecznych, których ceny są stosunkowo wysokie ? mówi jeden z producentów w branży mleczarskiej, który chce pozostać anonimowy. – Jednostka tłuszczu mlecznego jest czasem wielokrotnie droższa od jednostki tłuszczu roślinnego. Dzisiaj tłuszcz mleczny w postaci śmietany kosztuje w Polsce ok. 19,70 zł za kg, a tłuszcz palmowy 4,10 zł za kg, mamy więc niemal pięciokrotną oszczędność na tym ważnym w lodach składniku. Widać więc, że opłaca się zamienić rodzaj tłuszczu, by osiągnąć znacznie większą marżę ? dodaje.

Robiąc analizę składu lodów, niejednego pewnie byśmy się jeszcze dowiedzieli i o współczesnej branży spożywczej, i o współczesnej chemii, dlatego może rozsądniej, zdrowiej i smaczniej będzie założyć tego lata lodziarnię we własnej kuchni i powrócić do starych sprawdzonych metod wytwarzania tych deserów. W tym akurat przypadku w 100 proc. sprawdzi się powiedzenie, że nie ma to jak domowa kuchnią

 

Dorota Dardzińska / artykuł z Onet