Desery » Discussions


Sernik śmietankowy.

  • April 6, 2012
    Już wiem, że przepis nieco zmodyfikuję.

    Ale najpierw oryginał.

    SERNIK ŚMIETANKOWY.

    Czas przygotowania około 75 minut.

    Porcja ma 673 kcal.

    Dla 8 osób.

    Składniki do masy serowej:

    7 jajek

    200 g. cukru

    cukier waniliowy

    500 g. potrójnie mielonego twarogu

    250 g. twarożku homogenizowanego

    2 łyżki mąki

    125 g. śmietany kremówki

    125 g. kwaśnej śmietany

    1/2 cytryny sok

    gotowa polewa czekoladowa

    gotowy lukier.

    Ciasto:

    200 g. mąki

    50 g. kakao

    60 g. cukru

    1 jajko

    125 g. masła

    tłuszcz do smarowania formy.

    Moje uwagi. :)

    Jak już widzę, że nie będę się sztywno przepisu trzymać.

    Pewnie nie użyję cytryny, serek homogenizowany, tutaj nieosiągalny, zastąpię mascarpone i do masy serowej chyba dam same żółtka. Z białek upiekę pyszne beziki. :) A może powinnam dać całe jaja? Jak myślicie?

    I nie dam żadnej gotowej polewy, a rozpuszczę tabliczkę czekolady, dodam do niej trochę masła i śmietany i to będzie polewa. Z lukru rezygnuję.

    W wersji dla Zielonej Skarpetki chyba będą brzoskwinie zamiast polewy czekoladowej.

    Jeżeli chodzi o ciasto na spód.

    Przygotuję klasyczne kruche ciasto z dodatkiem kakao.

    Czyli dwie części mąki jedna część masła i same żółtka, plus cukier do smaku i kakao

    Dziewczyny doświadczone w pieczeniu serników proszę o cenne rady i wskazówki.

    To będzie mój pierwszy raz. :)

    I kontynuuję przepisywanie recepty na sernik śmietankowy. :)

    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zabezpieczamy przed wysychaniem i na godzinę wkładamy do lodówki.

    Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym, obiema śmietanami, mąką i masą jajeczną. Doprawiamy sokiem z cytryny.

    Ciastem wylepiamy tortownicę. Do środka wlewamy masę serową. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

    Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową i robimy kratkę z lukru.

    Smacznego! :)