Desery » Discussions


Kruche ciasto czekoladowe ze śliwkami.

  • September 8, 2011
    Bazą ciasta jest kruchy spód.
    Proporcje 2 części mąki na 1 część masła (np. 400 g mąki i 200 g masła), 3-4 jajka, cukier do smaku (ja daję około 0.5 szklanki) łyżeczka płaska proszku do pieczenia, cukier waniliowy, olejek rumowy i utarta gałka muszkatałowa oraz kakao (ilości w zależności od upodobań smakowych i kolorystycznych)
    Do ciasta użyjemy tylko żółtek.
    Czyli dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy.
    Białka wstawiamy do lodówki.
    Zimne z odrobiną soli szybko się ubiją. Gdy są już prawie ubite dodaje się cukier. Ja daję znowu na oko. Przestaję dodawać, gdy uznam, że jest wystarczająco słodkie.
    Ciasto jest wyrobione, gdy się nie lepi do rąk. :)
    Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Potem ja rwę kawałki i układam rękami na blaszce, cienką warstwę ciasta, przygotowuję brzegi i nakłuwam widelcem. Na to układamy przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
    Na wierzch piana z białek i na to można utrzeć na grubych oczkach tarki resztę ciasta.

    Piec w 160 stopniach około 40 minut.
    To dotyczy elektrycznego piekarnika. W gazowym wydaje mi się, że to będzie jakieś 20 stopni więcej około 180 stopni.