Desery » Discussions


Desery

  • Member
    March 19, 2011
    Lubię słodkości chociaż jak każda z nas staram się ograniczać ich spożywanie. Przepisów mam dużo - wszystkie sprawdzone. Będę starała się systematycznie je dodawać. Was również zapraszam
  • Member
    March 19, 2011
    Słodka lasagne z morelami i waniliowym twarożkiem

    Składniki na 6 porcji:
    - 2 puszki moreli (po ok 850 ml),
    - 9 płatow lasagne,
    - 125 g masła,
    - 125 g cukru,
    - skórka starta z jednej cytryny,
    - łyżka soku z cytryny,
    - 2 jajka,
    - 500 g twarożku,
    - pół opakowania budyniu waniliowego,
    - 25 g pistacji,
    - 30 g migdałów w płatkach,
    - tłuszcz do formy

    Przygotowanie:
    Morele osączyć. Płaty lasagne obgotować we wrzątku 3-5 minut i włożyć do zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać sok oraz skórkę z cytryn, jajka, wymieszać. Dodać twarożek i budyń. Płaty lasagne osączyć. Do natłuszczonej formy nałożyć cienką warstwę masy waniliowo-serowej, przykryć 3 blatami lasagne. Na to nałożyć połowę poprzekrawanych na pół moreli i kolejną warstwę masy. Przykryć 3 blatami lasagne oraz kolejną warstwą moreli i masy serowej. Ostatnią warstwą są płaty lasagne cienko pokryte masą i posypane siekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi. Piec w 175 st. C przez godzinę.

    Czas przygotowania: 90 minut
    Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

    lasagne z morelami