Lody śmietankowe które wykonasz sama. Pyszne.

  • Podstawą lodów domowych jest masa mleczno-jajeczna. Produkty powinny być świeże!Jajka przed użyciem należy sparzyć gorącą wodą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub przegotowane. Masę mleczno-jajeczną należy zagęszczać mieszając ją ruchem szybkim i miarowym, w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem. Sposób ten zapewni powolne ścinanie się białka, a tym samym uzyskanie gładkiej masy. Kiedy masa zgęstnieje należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Dodanie cukru powinno być ściśle określone, gdyż nadmiar jego nie tylko przesłodzi lody, ale także utrudni zamrażanie. Pamiętajmy więc, że im więcej dodamy cukru, tym niższa temperatura potrzebna będzie do zamrożenia lodów. Mrożenie lodów w lodówce trwa kilka godzin i jeśli nie posiadamy maszynki, musimy w czasie zamrażania kilkakrotnie lody mieszać. Wpłynie to na ich gładką konsystencję. Lody należy mieszać ruchem szybkim i miarowym.

     

    Składniki:

     

    • 500 ml mleka
    • 8 żółtek
    • 150-200 g cukru
    • 250 ml śmietanki 36%


    Przygotowanie:

     

    • Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką.
    • Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia.
    • Śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-jajeczną.
    • Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia.

     

     

     

3 komentarze
  • Dyka oraz Kiniaa lubią to
  • Mojra
    Mojra Mniam, a ja od roku mam maszynkę do lodów i jeszcze ani razu nie była w użyciu...
    31 lipca
  • Zdesperowana
    Zdesperowana Ja tylko mogę powiedzieć, ze wyszły znakomicie :) W weekend piekę proste ciasto, jeśli szukacie inspiracji to zapraszam do siebie na bloga, za chwile wrzucę tam przepis.
    3 sierpnia
  • Kiniaa
    Kiniaa Coraz chłodniejsze dni nic Madziu nie zmieniły. Nadal z chęcią przygotowuję lody wg Twojego przepisu, czuję się od nich uzależniona. Pozdrowienia dla Mamy
    10 września