Totalnie fenomenalne :) Twarogowe pierożki z jabłkami

  • Nie będę ściamniała że to mój przepis nie .... wygrzebałam go w sieci, przetestowałam i jestem zachwycona. Ba, zachwycona jest cała moja rodzina to jest mama z ojczulkiem bo ślubnego wiadomo  poniosło w dal dawno temu  

    • 60 dag mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki sody
    • 12 łyżek oleju
    • 10 łyżek mleka
    • 15 dag cukru
    • cukier waniliowy
    • 30 dag twarogu
    • 5 dużych kwaśnych jabłek
    • cynamon
    • 5 dag cukru pudru
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie.  Wlać olej i mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagniatać ciasto dodając po łyżce odciśniętego twarogu.  Gładkie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinać krążki o średnicy 10 cm.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zasypać cynamonem i cukrem pudrem, wymieszać.Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż pozostaną jedynie małe kawałeczki jabłek.  Na wyciętych krążkach ułożyć przygotowany farsz jabłkowy, brzegi zwilżyć wodą. Złożyć pierożki, brzegi ścisnąć widelcem.  Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
     
     

     

    ( przepis z bloga przezzoladekdoszczescia )

     

5 comments
  • wDwupaku
    wDwupaku Hm wyglada smakowicie:)
    November 12, 2012
  • charlotte
    charlotte Wyglądają super:) Muszę wypróbować:)
    November 17, 2012
  • charlotte
    charlotte Cieszę się że mnie pamiętasz:) Tym razem nie mam zamiaru znikać:)
    November 17, 2012
  • senninha
    senninha Czytam i oglądam, a tu po ramieniu stuka mnie moja dieta. ;) nawet popatrzeć bestia nie pozwala...
    November 18, 2012