Na początek coś super - pudding chia

  •  

    Dziś podzielę się z Wami moim niedawnym kulinarnym odkryciem, a mianowicie nasionami szałwii hiszpańskiej (potocznie i częściej zwanej 'chia'). Te małe i nie pozorne nasionka pochodzą z Meksyku oraz Gwatemali i były uprawianej już przez Azteków. Jak się okazuje te maleństwa to tzw. "superfood", a ich zjedzenie może spowodować, że dnia następnego obudzisz się z rentgenem w oczach lub z inną super mocą... Żartuję! Ich "superowość" polega zupełnie na czymś innym, a mianowicie są bogate w składniki odżywcze, szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawierają przede wszystkim dużo białka, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz mają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś!

    Tak, więc na dobry początek dnia zapraszam na super zdrowy, super smaczny i super łatwy pudding z nasion chia. Idealny jako śniadanie, deser czy przekąska w środku dnia. A najlepsze jest to, że można go przygotować dosłownie w 5 minut wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc (lub odstawić na 30 minut jeżeli chcemy go skonsumować od razu), a rano cieszyć się gotowym już śniadankiem :)


    Składniki (2-3 porcje)
    • 400 ml mleka kokosowego (jeśli nie masz mleka kokosowego możesz je zastąpić zwykłym mlekiem krowim rozmieszanym z odrobiną jogurtu naturalnego w celu jego zagęszczenia)
    • 1/4 szklanki nasion chia
    • 1 płaska łyżka miodu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
     
    Mleko kokosowe, miód i ekstrakt waniliowy dokładnie rozmieszać lub zmiksować blenderem. Następnie dodać nasiona chia i całość wymieszać przy pomocy łyżki. 
     
    Gotową mieszankę rozlać do słoików, zakręcić i wstawić na noc do lodówki. Rano wierzch każdego puddingu posypać ulubionymi owocami, granolą lub bakaliami.
    .
    Smacznego :)
     
     
     
     
     
    A jeśli smakowało i skądś Wam się ta pychota kojarzy to zapraszam na polubienie mojego kolażu o tutaj: http://piekniejsze.pl/albums/photo/view/album_id/1079/photo_id/8967 - klik klik klik ;)
     
     
    Mój kolaż w konkursie
     
6 komentarzy