Nutella wartiant zdrowszy niż sklepowy.

  • Przepis ten dedykuję wszystkim przepadajacym za Nutellą. Krem zrobiony w domu niczym nie ustępuje markowemu a z całą pewnoscią jest zdrowszy.

     

    Składniki: 250 g orzechów laskowych bez łupinek, 1 puszka mleka skondensowanego (530 g),150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki miodu, 1 łyżka mleka w proszku (niekoniecznie)

     

     

    Podsmażamy orzechy przez około 5 min. na suchej patelni. Przekładamy orzechy na ręcznik papierowy, zawijamy i ocieramy orzechy o siebie. Oddzielamy łuski od orzechów. Blendujemy orzechy na gładką miazgę. Czekoladę, mleko skondensowane i miód podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do momentu połączenia składników. Do masy dodajemy zmielone orzechy i dokładnie blendujemy. Gotowy krem przelewamy do słoiczków. Chłodzimy.

8 komentarzy
  • Kamila, BabaBest, oraz Polatina lubią to
  • Yenika
    Yenika Kompletnie nie moje smaki ale druga połowa dostrzegła przepis i wiem, że i tak skosztuję :)
    2 marca 2016
  • CecyliaPotoczanka
    CecyliaPotoczanka :)
    3 marca 2016
  • Antonina
    Antonina Martuś, wyszła przepyszna. Dzięki za przepis :) dziewczyny, polecam :)
    1 maja 2016
  • tuskawu
    tuskawu Domowa najlepsza! W ogóle wychodzę z założenia, że jak coś słodkiego to tylko domowym sposobem - bez zbędnych ulepszaczy i polepszaczy. Ja np. robię taki domowy krem kokosowy - też jest pycha ;)
    5 maja 2016