Ekspresowe bezglutenowe ciasto z... np borówkami

  • Ciasto bajecznie proste do zrobienia a do tego lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Moje ostatnie odkrycie. Zjadłam sama w niespełna dwa dni :)

     

    Składniki na małą formę np. tortownice o średnicy 20 cm:

     

    • 200 g mąki jaglanej
    • 150 ml mleka sojowego
    • 30 ml octu jabłkowego
    • 1 banan
    • 200 g borówek lub innych owoców jagodowych
    • 2 łyżki oleju
    • 50-80 g cukru
    • łyżeczka sody oczyszczonej

     

    Przygotowanie:

     

    • Do mleka należy dolać ocet jabłkowy i odstawić na 10-15 minut. Zblendować banana, cukier i olej na puszystą masę.
    • Do powstałej masy przesiać mąkę jaglaną z sodą, wymieszać i dodać mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodać owoce i delikatnie przemieszać.
    • Przełóżyć ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piec 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdzając czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej)

     

     

     

    Nakładałam ciasto jeszcze ciepłe, dlatego lekko się rozpadło. Po całkowitym wystudzeniu tak się nie dzieje. Ze względu na owoce przechowuj ciasto w lodówce.

5 komentarzy
  • Szaara oraz Yenika lubią to
  • Yenika
    Yenika Wyszło rewelacyjnie.
    8 sierpnia
  • Iza
    Iza Na sobotę upiekę skoro zachwalacie :)
    8 sierpnia
  • Malgorzata
    Malgorzata A podzielisz się ? ;P
    8 sierpnia
  • Porky
    Porky Takie smaczki a ja na diecie :( Upiekłabym ale nie skończy się na jednym kawałku. Beznadzieja
    11 sierpnia