Rzeczy, które pasjonują, nie są przypadkowe, są powołaniem - Piekniejsze.pl

Rzeczy, które pasjonują, nie są przypadkowe, są powołaniem

Rzeczy, które pasjonują, nie są przypadkowe, są powołaniem
Rzeczy, które pasjonują, nie są przypadkowe, są powołaniem, fot. pixabay

Czy wiesz który miód jest najzdrowszy? Dlaczego ma różne barwy? Do czego można go zastosować w naszej codziennej kuchni? Na wszystkie te pytania odpowiedź zna Małgorzata Tyrkin, która zgodziła się zdradzić nam kilka ze swoich słodkich sekretów… Jest zodiakalnym lwem, odkrywcą i podróżnikiem. Kolekcjonuje smaki i przede wszystkim ceni swoją niezależność.

Przeczytaj więcej takich historii na portalu Piekniejsze.pl

Piekniejsze.pl: Czytamy na Pani blogu, że miód można włączyć do diety, nawet jeśli dbamy o linię i przestrzegamy kaloryczności naszych posiłków?

Oczywiście! Już dwie łyżki miodu dziennie pozwolą na to, aby nasz organizm czerpał z niego to, co najcenniejsze. Faktycznie, często spotykam się z obawą osób przestrzegających diety, że miód to kalorie… W istocie to coś więcej niż tylko słodki smak. Ma wiele wartości odżywczych, co więcej możemy go stosować zarówno w kuchni, jak i podczas zabiegów kosmetycznych w domowym SPA.

Miód w codziennej diecie to dbanie o zdrowie w zgodzie z naturą. Zawiera składniki bioaktywne, witaminy i ponad 30 cennych minerałów! Jesteś osobą aktywną fizycznie? Dodaj do miodu odrobinę soli i zrób domowy izotonik, będziesz zachwycona efektami. Czy mam przekonywać dalej?

Izotonik na bazie miodu to zaskakujący pomysł, który od razu wypróbujemy. Równie zaskakujące są też rośliny, z których pochodzą Pani produkty! Drzewo truskawkowe, ogórecznik lekarski, eukaliptus, wrzos… Już same te nazwy prowokują do otworzenia słoiczka! Aż ciężko się zdecydować… Proszę uchylić nam tajemnicy, jak dobierane są te zaskakujące kompozycje.

Wizją mojej firmy jest danie możliwości poznania smaków miodów niespotykanych w Polsce. Każdy z nich, w zależności od pyłków rośliny, z której został zebrany, ma odmienne właściwości odżywcze i wspiera organizm na inny sposób. Moje miody pochodzą z roślin, które ze względu na warunki klimatyczne, nie rosną w klimacie środkowo-europejskim.

Miód z kwiatów ogórecznika lekarskiego idealnie komponuje się z tostami i maślanymi bułeczkami, które podają Włosi na śniadanie, polecany jest osobom cierpiącym na nerwicę i bezsenność? Ten z drzewa truskawkowego to z kolei smak Grecji i świetnie wspiera odporność. Wrzos jest najciemniejszy i najcenniejszy, a eukaliptus, dodany do dań, pobudza kubki smakowe! Proszę mnie nie prowokować, bo o miodach mogę opowiadać całymi godzinami!

Skąd tak wielka fascynacja złotem natury?

Gdzieś na drodze pomiędzy jednym a drugim deadlinem, targetem i kolejnym kick offem projektu w międzynarodowej firmie, stwierdziłam, że najbardziej uwiera mnie, kiedy inni mówią mi co i jak mam robić. Tak zaczęła kiełkować w mojej głowie idea założenia własnego biznesu. Zdecydowałam się budować na tym, co mam, umiejętnościach i kompetencjach związanych ze sprzedażą, negocjacjami z dostawcami i obsługą klienta. Jestem zwolenniczką zdrowego i aktywnego stylu życia, pasjonatką fitness oraz naturalnych i jakościowo dobrych produktów, więc zaczęłam szukać swojej niszy na polskim rynku. Tak zaczęła się moja przygoda z miodami świata w duchu slow food i powstał Koneser Miodu.

Zostańmy na chwilę w naszym kraju. Jaki jest nasz narodowy miodowy smak?

Polska jest rzeczywiście pełna zapachów i smaków. Nasze tradycyjne smaki to przede wszystkim miód gryczany, akacjowy i spadziowy. Mamy je oczywiście w ofercie. Zapraszam wszystkich w miodową podróż dookoła świata, ale pamiętam o korzeniach.

Nie ukrywam jednak, że przyświeca mi idea poznawania nowych rzeczy, odkrywania nowych smaków i udostępniania ich odbiorcom. Jak często w życiu mamy okazję jeść miód z kwiatów bawełny? Szkoda czasu na zastanawianie się jak smakuje, lepiej samemu się o tym przekonać. Poza tym za każdym miodem stoi jego historia i typowe regionalne warunki, w jakich został zebrany, takie jak włoskie promienia słońca lub bryza korsykańskiej plaży…

Można się rozmarzyć… Spróbowała Pani już wszystkich smaków miodów świata?

Współpracuję z piętnastoma producentami miodów i mam nadal apetyt na zdecydowanie więcej! Proponuję miody pochodzące z różnych zakątków Europy, Australii i Nowej Zelandii. Nasi dostawcy to sprawdzone lokalne pasieki, a także przedsiębiorcy, którzy wielokrotnie zdobywali nagrody w międzynarodowych konkursach. Planujemy poszerzenie oferty o miody pochodzące z Ameryki Południowej, Afryki i Skandynawii – tak, tak… Tam też pszczoły zbierają miód!

Dziękuję za rozmowę.

 

Wszystkich, którzy chcą udać się w zmysłową podróż po miodach świata, zapraszamy na strony Konesera Miodu:

www.konesermiodu.pl

Instagram: konesermiodu
Facebook: konesermiodu