Sałatkowe inspiracje - Piekniejsze.pl

Sałatkowe inspiracje

Znamy sekretne receptury Pizza Hut!

Jak zgodnie twierdzą przedstawiciele biur podróży, ulubionym miejscem zagranicznych wojaży Polaków są kraje śródziemnomorskie.

Przepadamy za tamtejszym słonecznym klimatem i radością życia jego mieszkańców. Z kolei kuchnia śródziemnomorska to prawdziwe źródło inspiracji! Nie raz zastanawiałaś się pewnie, jak wykorzystać tę zdobytą na wakacjach kulinarną wiedzę we własnej kuchni? Jak dopasować ją do potrzeb Twojej rodziny w upalne, letnie dni? Z całą pewnością przez myśl przeszły Ci sałatki. Te lekkostrawne dania mogą stanowić doskonały dodatek do potraw mięsnych, obiadowych, mogą być też posiłkiem samym w sobie, idealnym na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego, a równocześnie niebanalnego.

O tym, jak bardzo inspirująca może być kuchnia śródziemnomorska, doskonale wie także Pizza Hut. Wszystkie dania z menu restauracji mają swoje źródło właśnie w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Tamtejsze sałatki wydają się wyrafinowane, jednak zazwyczaj składają się z prostych składników. Ich tajemnica tkwi w recepturach sosów oraz jakości i świeżości produktów, a przede wszystkim warzyw i owoców.

Kucharze Pizza Hut dobrze znają te zasady i dlatego sałatki z ich Baru Sałatkowego niezmiennie cieszą się uznaniem Gości! Wybór składników jest tak duży, że z pewnością każdemu uda się stworzyć kompozycję, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Poza kruchymi warzywami i soczystymi sezonowymi owocami w ofercie są również gotowe sałaty oraz zestaw snacków i dodatków: paluchy chlebowe, nachosy, żurawina, a także ziarna dyni i sezamu, które stanowią ciekawe dopełnienie sałatek.

Przekonaj się, jak smaczne mogą być sałatki ze składników dostępnych w Barze Sałatkowym! Dzisiaj proponujemy kilka letnich sałatek, które Pizza Hut przygotowała w związku z nową odsłoną Baru Sałatkowego. Można je skomponować odwiedzając restauracje Pizza Hut lub pichcąc samemu w domu – dla bliskich i przyjaciół.

Poniżej prezentujemy przepisy na sałatki:

Papryka czerwona z kalafiorem, z sosem jogurtowym i ziarnami sezamu

Składniki: 2 czerwone papryki, pół główki kalafiora, 1 łyżka stołowa sezamu, 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml), sól, pieprz – do smaku, 1 mały ząbek czosnku, pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Paprykę przecinamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w cienkie paseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę z solą i cukrem do sparzenia kalafiora. Kalafior dzielimy na ?różyczki?, następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 8 minut. Po odcedzeniu kalafiora, wkładamy go do zimnej wody lub wody z lodem i hartujemy. Następny krok to przygotowanie sosu: do jogurtu naturalnego dodajemy sól, pieprz, zmiażdżony w prasce czosnek, a następnie posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem. Starannie układamy na talerzu dekorując świeżymi ziołami i posypując sezamem.

Fasola czerwona z kukurydzą i groszkiem z sosem z tysiąca wysp

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy, 1 mała puszka groszku, tabasco ? ok. 12 kropel, sól, pieprz ? do smaku, 3 łyżki stołowe ketchupu, 4 łyżki stołowe majonezu, 1 łyżka stołowa brandy

Sposób przygotowania:

Odcedzamy warzywa z puszki i przesypujemy je do dużego naczynia. Następnie przygotowujemy sos, który połączy warzywa i nada smak sałatce. Łączymy majonez z ketchupem, dodajemy brandy. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy parę kropel tabasco, aby nadać wyrazistości i przełamać smak. Całość starannie układamy na talerzu dekorując świeżymi ziołami.

Buraczki z wiśniami w sosie jogurtowym z żurawiną

Składniki: 4 średnie buraki, 0,6 kg drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml), garść suszonej żurawiny, sól, pieprz ? do smaku, 1 łyżka stołowa octu

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w wodzie z octem, solą i cukrem, a kiedy wystygną, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Jogurt naturalny przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób sos łączymy z pozostałymi składnikami. Całość posypujemy suszoną żurawiną.

Arbuz z miętą i bazylią oraz sezamem skropiony oliwą

Składniki: pół średniej wielkości arbuza, 1 pęczek mięty, 1 pęczek bazylii, 3 cytryny, 1 łyżka stołowa sezamu, 1 cebula czerwona, 1 łyżka stołowa pestek dyni, sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Arbuza obieramy, usuwamy pestki, a następnie kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm. Dodajemy posiekaną miętę, bazylię oraz pestki dyni. Do oliwy z oliwek wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, łączymy z arbuzem w ziołach. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki i posypujemy górę sałatki. Gotowe danie dekorujemy sezamem.

Makaronowa sałatka z tuńczykiem i warzywami

Składniki: 200g surowego makaronu penne, 2 puszki tuńczyka w oleju po 100g, 1 puszka kukurydzy 250g, 50g czarnych oliwek bez pestek, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, pęczek bazylii, ? pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę oraz oliwki odsączamy przez sito. Oliwki przekrajamy w poprzek na pół. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, a następnie kroimy ją na paski o długości 3 cm. Dodajemy posiekaną bazylię i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy w dużym naczyniu. Na samym końcu posypujemy sałatkę kawałkami tuńczyka.

Pieczarki w zalewie czosnkowej z kukurydzą i groszkiem

Składniki: ? kg pieczarek, pęczek świeżego kopru, 1 puszka kukurydzy 250g, mała puszka zielonego groszku, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżki stołowe majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surowe pieczarki kroimy na ćwiartki. Kukurydzę i groszek odcedzamy przez sito. Delikatnie łączymy warzywa i pieczarki, a następnie przygotowujemy sos czosnkowy: do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec gotową kompozycję warzywno-pieczarkową polewamy sosem i posypujemy koprem.

Marchewka z groszkiem i kukurydzą oraz palonymi pestkami dyni

Składniki: 4 marchewki, 1 szklanka świeżego groszku, 1 puszka kukurydzy, garść pestek dyni, sól, pieprz ? do smaku, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamico, 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Marchewkę kroimy w kostkę, a następnie razem z groszkiem parzymy we wrzącej, osolonej wodzie. Warzywa hartujemy, wkładając na chwilę do zimnej wody. Kukurydzę wysypujemy z puszki i cedzimy przez sito. Pestki dyni wrzucamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż delikatnie zmienią kolor, wówczas natychmiast zdejmujemy. Potem przygotowujemy sos: w małym naczyniu z zamknięciem umieszczamy musztardę francuską, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, 2 łyżki ciepłej wody oraz miód i pół łyżki soli, a następnie energicznie wstrząsamy, aby powstała jednolita konsystencja. Uprzednio przygotowaną mieszaninę warzyw polewamy schłodzonym sosem, układamy całość na talerzu i posypujemy pestkami dyni oraz dekorujemy świeżymi ziołami.

Mix sałaty rzymskiej i warzyw

Składniki: 1 szt. sałaty rzymskiej, 120g ugotowanych buraków lub mały słoiczek buraków, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 2 duże marchewki, 1 mała puszka kukurydzy (ok. 250g), pęczek mięty, pęczek bazylii, 1 łyżka stołowa sezamu

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i rwiemy na kawałki, które umieszczamy w dużym naczyniu. Buraki kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w cienkie paski długości 3 cm. Marchewkę kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, a następnie blanszujemy. Kukurydzę cedzimy przez sito. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w naczyniu razem z sałatą. Dodajemy posiekane zioła. Całość mieszamy i posypujemy sezamem.

Źródło: papilot.pl