Zalety domowego octu - Piekniejsze.pl

Zalety domowego octu

Zalety domowego octu
Zalety domowego octu, fot. pixabay

To tani środek, który zapobiega wielu dolegliwościom, a nawet leczy różne schorzenia.

Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji obierek (najwięcej cennych substancji znajduje się tuż pod skórką owocu). Jeśli pieczesz szarlotkę, nie wyrzucaj jabłkowych skórek i gniazd nasiennych. Zrób z nich zdrowy ocet jabłkowy.

To źródło cennych substancji. Zawiera potas, fosfor, wapń, siarkę, krzem i fluor. Szczególnie ważny jest potas. Odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie. Gdy zaczyna go brakować, pojawiają się bezsenność, nerwowość, zakłócenia rytmu serca, bolesne skurcze mięśni, zwłaszcza w nocy. Brak potasu może wywołać nadciśnienie tętnicze. Jego niedobór może być skutkiem leków moczopędnych, biegunek, cukrzycy, nadmiaru czarnej kawy (działa moczopędnie).

Ocet, który leczy…

M.in. korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Jest pomocny w leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwic, niedokrwistości oraz chorób skórnych. Skąd to działanie? Otóż ocet jabłkowy dostarcza pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Wpływają one dobroczynnie na przewód pokarmowy i florę jelitową. Chronią przed miażdżycą, rakiem jelita grubego i otyłością. Obniżają bowiem poziom złego cholesterolu, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi i zaparciom. Ułatwiają też przyswajanie wapnia, żelaza, cynku. Wytwarzają niektóre wit., np. K, B12 i kwas foliowy. Kwas mlekowy hamuje też rozwój bakterii chorobotwórczych i przywraca prawidłową florę bakteryjną zniszczoną np. antybiotykami lub częstym jedzeniem gotowych potraw. Jedzenie konserwowanej żywności niszczy przyjazne nam bakterie. I jeśli nie uzupełnia się menu naturalnie fermentowanymi, np. kiszonymi, produktami, można mieć problemy z trawieniem i odpornością.

Jak go używać?

Jest przydatny przede wszystkim w kuchni, np. do zakwaszania potraw i przyrządzania różnych sosów sałatkowych. Mieszanka do picia: stołową łyżkę octu jabłkowego wlej do 0,5 szklanki przegotowanej wody, dodaj łyżeczkę miodu. Pij 1-2 razy dziennie, aby wzmocnić odporność na infekcje. Regularne picie mieszanki leczy także reumatyzm, kamicę nerkową, zaparcia i bezsenność. Płukanie gardła tą samą mieszanką wspomaga leczenie anginy i innych dolegliwości gardła. Nacieranie nóg czystym octem jabłkowym łagodzi stany zapalne żylaków. Masaż ciała zanurzoną w nim szorstką gąbką zapewnia jędrną skórę. Jest to szczególnie ważne dla osób, które schudły, bo zapobiega wiotczeniu skóry. Taki masaż leczy też wypryski, bo zapewnia właściwe pH skóry. Zimny kompres z octu pomaga na bóle głowy, migreny, ukąszenia przez owady. Jak przygotować ocet jabłkowy? Napełnij słoik obierkami z jabłek i ich gniazdami nasiennymi. Zalej ciepłą przegotowaną wodą z cukrem (na szklankę wody 2 łyżki cukru). Nakryj słoik gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-4 tyg. ocet jest gotowy. Przecedź go przez lejek wyłożony gazą i kawałkiem waty lub filtrem do kawy. Wlej do szklanych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu (dowolnie długo).

Źródło: interia.pl