Proste przepisy na domowe ciasteczka - Piekniejsze.pl

Proste przepisy na domowe ciasteczka

Proste przepisy na domowe ciasteczka
Proste przepisy na domowe ciasteczka, fot. pixabay

Oto wybrane przepisy na pyszne ciasteczka, które przygotujesz w domu bez większych trudności!

Są małe, smaczne i trudno się im oprzeć. Zamiast kupować je w sklepie, warto poświęcić trochę czasu i upichcić je na własną rękę. W przygotowanie smacznych ciasteczek dobrze jest zaangażować całą rodzinę.

Ciastka z płatków owsianych

Składniki: pół kilograma płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 3 czubate łyżki kakao, 1 szklana cukru (najlepiej brązowego), paczka bakalii, opcjonalnie aromat rumowy

Wykonanie: płatki owsiane zalać szklaną mleka w dużym naczyniu i wymieszać, odstawić na kwadrans aż zmiękną. Masło rozpuścić na ogniu, dodać cukier i kakao. Mieszać do rozpuszczenia. Do tak przygotowanej masy dodać odrobinę aromatu. Płatki połączyć z masą, wszystko dobrze wymieszać, dodać bakalie. Uformować ciasteczka i poukładać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do zarumienienia.

Maślane przysmaki

Składniki: pół kostki masła, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 12 proc., łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy

Wykonanie: na stolnicy wysypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto zwałkować (wałek można owinąć wcześniej folią spożywczą, żeby ciasto się nie przyklejało), wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach. Można je po wierzchu posypać cukrem pudrem. Piec w temperaturze około 200 stopni na złoty kolor (około osiem minut).

Makowe do kawy

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 10 dag masła, 5 dag maku, dwa kubeczki śmietany 12 proc. (około 500 ml), szczypta soli, jajko do smarowania

Wykonanie: mąkę przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę. Uprażyć mak (wyłożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć, od czasu do czasu potrząsając naczyniem), dodać do poprzednich składników i wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Wyciąć ciasteczka w dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko delikatnie ubić, posmarować nim ciasteczka. Wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika, piec na złoto.

Miodowe maluchy

Składniki: 30 dag miodu, 5 dag cukru, 2 jajka, półtorej szklanki mąki, skórka otarta z połówki cytryny, 2 dag sody oczyszczonej, bułka tarta, masło do smarowania blachy

Wykonanie: miód utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody, skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno i również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać tyle mąki, aby ciasto było dość gęste. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Wykroić małe kółeczka lub inne kształty. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ułożyć na niej ciasteczka. Piec w około 160-180 stopniach przez kwadrans aż się zrumienią.

Cynamonowe ciasteczka

Składniki: 1 dag cynamonu, 25 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masła, 12 dag cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, do dekoracji lukier i połówki orzechów włoskich

Wykonanie: mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsiekać masło. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość około 1 centymetra, wyciąć foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Piec osiem minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasteczka ostudzić, polać lukrem i udekorować połówkami orzechów włoskich. Uwaga: lukier można przygotować, dodając do cukru pudru sok z cytryny i dokładnie mieszając.

Ciasteczka z czekoladą

Składniki: 20 dag czekolady, 2 szklanki cukru pudru, 3 białka, 1 paczka cukru waniliowego

Wykonanie: białka dobrze ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i utartą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Po upływie tego czasu łyżeczką poukładać kuleczki na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Zdejmować z blachy po ostudzeniu.

Babeczki z owocami

Składniki: 30 dag mąki, 4 łyżki cukru, 15 dag masła, 2 jaja, dowolne owoce (truskawki, jagody, poziomki, maliny), 1 białko, cukier

Wykonanie: mąkę, masło i jajka wyrobić, dodać stopniowo cukier i łyżkę zimnej wody. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia babeczek. Podpiec w 160 stopniach na złoto. Przed podaniem do babeczek nałożyć ocukrzone owoce. Białko ubić na sztywno i polać nim owoce. Wstawić do piekarnika. Piec w 160 stopniach przez około 25 minut aż się zrumienią. Podawać natychmiast ? wyciekający sok rozmiękcza ciasto.

Julia Wysocka

źródło: papilot.pl